Заступник директора з науки, виконуючий обов’язки директора науково-дослідної установи «Український науковий центр екології моря», Коморін Віктор Миколайович у складі української делегації взяв участь у засіданні робочої групи з Спільного морського порядку денного для Чорного моря (СМА), яке пройшло у м. Брюссель, Королівство Бельгія, 16 грудня 2022 року.

З самого початку засідання  Представники ЄС у своїй вступній промові засудили агресію російської федерації та наголосили на тому, що потрібно і надалі проводити співробітництво та будувати кооперацію у Чорному морі без рф.

Наразі є три пріоритетні напрямки для співробітництва в рамках СМА: взаємодія між усіма стейкхолдерами, безпековий вимір, та забезпечення реалізації проектів з “блакитної” економіки.

На відміну від попередніх 2-х років, впродовж наступних 2-ох років механізм сприяння об’єднує басейни трьох морських регіонів ЄС – Чорноморського, Західно-Середземноморського та Атлантичного. Передбачається, що це дасть змогу здійснювати систематичний обмін відповідною інформацією та оперативно реагувати на виникаючі виклики.

Представник механізму сприяння презентував головні досягнення за попередній період, серед яких координація проектної діяльності в Чорноморському басейні та підготовка пропозицій на конкурси в межах Програм HORIZON EUROPE та INTERREG. Було відмічено успішне проведення країнами своїх національних заходів з метою визначення проблем та шляхів їх вирішення, окреслені пріоритети для реалізації спільних проєктів.

Українська делегація подякувала ЄС та іншим країнам за політичну підтримку України під час війни з рф. Було відзначено, що наразі багато наших фахівців та вчених, в тому числі і тих, які були залучені до морських досліджень, наразі знаходяться на лінії фронту у лавах ЗСУ.  Напередодні війни Україна розбудувала систему морського екологічного моніторингу відповідно до Директив ЄС та хотіла розпочати повноцінний щорічний морський екологічний моніторинг. Однак, навіть подароване Королівством Бельгії у 2021 році науково-дослідне судно “Бельгіка” (перейменоване на НДС “Борис Александров”) наразі не може продовжити дослідження через війну. Влітку цього року воно  зазнало пошкодження внаслідок бомбардувань з боку рф. Відновлення Чорного моря не лише українська проблема. Після війни потрібно перезапустити програму екологічного моніторингу. Також необхідно розробити міжнародну методику оцінки шкоди, завданої морському довкіллю агресією рф. Іншим викликом є необхідність повного відновлення усіх ресурсів.

Також українська делегація наголосила на тому, що ми зараз, як країна кандидат на вступ, маємо імплементувати відповідні документи ЄС.

https://black-sea-maritime-agenda.ec.europa.eu/