На сьогодні фіксуються десятки випадків знаходження мертвих дельфінів вздовж українського узбережжя Чорного моря. І тенденція до росту загибелі даних морських ссавців корелює з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України.

Для фіксування збитків, нанесених морським екосистемам Чорного моря у зв’язку з воєнними діями армії рф, прокуратурою Одещини було розпочато кримінальне провадження за фактом екоциду.

Експерти УкрНЦЕМ та представники інших дослідних установ і організацій, з участю прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Одеської обласної  провели ряд оглядів та розтинів китоподібних, які були спеціально доставлені до Центру. Серед видів, що досліджували науковці були морські свині та звичайні дельфіни (білобочки).

Відібрані проби органів та тканин направлені фахівцями до українських лабораторій, а частина матеріалу буде відіслана закордон, зокрема до Падуанського університеті (Італія) та для окремого дослідження структур внутрішнього вуха ссавців до Ганноверського університеті (Німеччина), для встановлення точної причини масової загибелі дельфінів.

Проте експерти з УкрНЦЕМ зазначають, що однією з ймовірних причин цього явища, можна вважати використання суднами країни-агресора гідролокаторів (сонарів) на підводних та надводних човнах, що створюють потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин.

Для того, щоб розширити досліджувану територію по виявленню аналогічних випадків загибелі морських ссавців, прокуратурою Одещини планується направити запити про надання міжнародної правової допомоги до Республіки Болгарія, Турецької Республіки та Румунії.