Фахівці УкрНЦЕМ наряду з національними та міжнародними провідними експертами з оцінки стану довкілля увійшли до складу Робочої підгрупи «Акваторія морів» при Оперативному штабі при Державній екологічній інспекції України
Робоча група з розроблення методичних документів та порядку визначення шкоди та нарахування збитків, завданих природним ресурсам та навколишньому природному середовищу внаслідок збройної агресії російської федерації, до складу якої входить підгрупа по морським акваторіям, утворена при Оперативному штабі Державної екологічної інспекції України за наказом Держекоінспекції від 15.04.2022 № 78/1. Відповідно п. 9 Постанови Кабінету міністрів України від 20 березня 2022 р. № 326 “Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації” визначення шкоди та збитків здійснюється окремо щодо втрат акваторії – напрям, що включає втрачену частину територіальних вод України в акваторії Чорного та внутрішніх вод України в акваторії Азовського морів.
Передбачається, що робоча підгрупа здійснить узагальнення методик, які можуть застосовуватися для оцінки шкоди, заподіяної морським екосистемам, та розробки методики розрахунку збитків, заподіяних Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. Шкода може бути нанесена якості водного середовища, стану пелагічної та донної біоти, включаючи риб, ссавців та морських птахів. Збитки Україні завдаються в результаті впливу воєнних дій як на морські екосистеми, так і на функціонування морегосподарського комплексу, а також на екосистемні послуги, включаючи матеріальні втрати та упущені вигоди.

Детальніше за посиланням