Сьогодні, 1 жовтня 2021 р. свою мандрівку в 8,600 км з Зеебрюгге, Бельгія до Одеси розпочало науково-дослідне судно «Бельгіка». Нагадуємо, що це судно було передано Україні (а саме Українському науково-дослідного центру екології моря) від Королівства Бельгії на підтримку екологічного моніторингу Чорного моря. Це стало можливим завдяки укладеному Меморандуму про взаєморозуміння, укладеному між Бельгійським Федеральним офісом науки і політики, Королівським Бельгійським інститутом природничих наук та Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України у липні цього року.

На судні зараз працює український екіпаж, а також українські та міжнародні науковці. Протягом всієї подорожі науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для унікального скринінгу на присутність десятків тисяч речовин – забрудників та мікропластику, виділять ДНК з довкілля задля оцінки біорізноманіття та аналізу поширення генів антибіотикорезистентності у морських мікроорганізмів. Цю амбіційну наукову програму під назвою «Моніторинг трьох європейських морів» (Північного, Середземного та Чорного), а також трансфер судна організовує і фінансує проект ЄС – ПРООН «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS) за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС та УкрНЦЕМ.

Очікується, що судно дістанеться Одеси напередодні Дня Чорного моря і буде найкращим подарунком до цього дня!

По його прибутті буде організована презентація судна і команди, а також розпочнеться процес перейменування судна та підготовки до виходу у перший рейс.

Побажаємо нашому кораблю сприятливих погодних умов і успіхів в амбіційній програмі досліджень!