MARLITER Регіональний інформаційний семінар в Констанці: досягнення прогресу у створенні проекту на базі ІКТ для Чорного моря

Друга Регіональна Партнерська зустріч межах Проекту № BSB 138 «Покращення онлайн доступу громадськості до даних моніторингу стану навколишнього природного середовища та інформаційних інструментів  для підтримки співпраці в  Чорноморському басейні щодо скорочення забруднення морським сміттям» (MARLITER), та інформаційний семінар відбулися в м. Констанца, Румунія 3 – 4 липня 2019.

Більше 30 представників Партнерів Проекту та зацікавлених сторін з п’яти країн розглянули хід роботи над Проектом MARLITER, вивчення даних та інформації, які будуть використовуватися для створення веб-порталу даних моніторингу Чорного моря. Учасники провели жваву дискусію щодо визначення шляхів вирішення проблеми глобального морського сміття. Зацікавлені сторони та експерти з приймаючої країни були запрошені до наданні коментарів та пропозицій, що стосуються локальної ситуації та передової практики.

Учасники надали огляд інформації про наявність даних про морське сміття на національному рівні, а також щодо таких питань, як законодавчі прогалини або вузькі місця, які виникають при зборі даних на рівні країни. “Основною проблемою, з якою стикаються всі партнери MARLITER, є відсутність чіткого законодавства щодо морського сміття. Крім того, наявні дані повинні доповнюватися та збагачуватися, діяльність з моніторингу пляжів повинна проводитися більш регулярно, і вони повинні краще підтримуватися державами-членами. У Греції найбільший виклик щодо морського сміття на пляжі – це недопалки і фільтри, а ситуація в Болгарії характеризується тим, що 84% морського сміття є штучні полімерні об’єкти”, говорить Анжеліка Пайю, координатор Проекту.

Учасники взяли участь у трьох робочих групах. Перша з них зосереджувалася на визначенні очікувань зацікавлених сторін, тому, що вони могли б запропонувати з точки зору інформаційної сторони проекту, а також на очікуваннях результату проекту MARLITER.

Результати визначили ряд елементів, які будуть впроваджені в рамках проекту. Очікування зацікавлених сторін включали: краще спілкування між групами інтересів; інформаційне просування морської діяльності для громадськості, а також  морський моніторинг; розробка заходів, спрямованих на зменшення кількості морського сміття та підтримку концепції вдосконаленого управління відходами та запобігання відходів на місцевому рівні; а також вдосконалення законодавства щодо морського сміття.

Особливий інтерес для всіх учасників мали ідеї та пропозиції, що могли запропонувати зацікавлені сторони. Серед тих, які були визначені, були ресурси, інформація, право власності, підтримка моніторингу пляжу та шкільні заходи, пов’язані з освітою населення та підвищенням обізнаності щодо запобігання та зменшення морського сміття.

Що стосується очікувань від проекту, учасники та зацікавлені сторони зосередилися на освіті та інформуванні громадськості, підвищенні обізнаності з питань морського сміття, збереженні захищених територій та інтенсивній підготовці, а також роботі над вдосконаленням чинного законодавства, щоб морське сміття було включено в нього.

Продовжувалася робота з обговорення інформації, що стосується дослідження морського сміття. “Для того, щоб зменшити кількість відходів, що надходять  до моря і пляжів, необхідно спочатку детально дізнатися поточну ситуацію. Нам потрібна повна і актуальна інформація, і для цього всі органи, які мають такі дані, повинні зробити їх публічними. Водночас існує потреба у подальшій гармонізації способів збору даних, щоб можна було здійснювати транскордонні порівняння”, – каже Міхаела Кандея Мірея, виконавчий директор НУО Mare Nostrum.

Після презентації всіх партнерів про хід роботи над дослідженням на національному рівні, партнери з Арістотельського університету в Салоніках запропонували ідеї і надали докладні інструкції та рекомендації щодо роботи. Вони представили передбачену структуру інтерактивного порталу, де будуть завантажені дані та інформація про Чорне море та морське сміття, щоб зробити цю глобальну проблему більш помітною та зрозумілою для регіональних та національних зацікавлених сторін.

 

Завантажити прес-реліз [УКР]

Завантажити Project Factsheet [ENG]