6 грудня 2018 року в Одесі (Україна) відбулася стартова конференція відкриття роботи проекту BSB165 «Створення системи інноваційного транскордонного моніторингу перетворень річкових екосистем Чорного моря під впливом розвитку гідроенергетики та зміни клімату -HydroEcoNex», розробленого в рамках Спільної операційної програми басейн Чорного моря 2014-2020 рр..

Діяльність проекту буде впроваджена Інститутом зоології (ІЗ) Академії наук Молдови у співпраці з Міжнародною асоціацією охоронців річок “Еко-Тірас”, Молдова; університет Дунареа Галаті, Румунія; Український науковий центр екології моря та Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів України, з історією довготривалої співпраці. Команда проекту буде використовувати власний досвід та наявні знання в екологічних дослідженнях, таких як зміна клімату та зміни, водна річкова вода та алювіальні ресурси, якість води, водні екосистеми та біорізноманіття, їх комплексний моніторинг, оцінка впливу на навколишнє середовище та екологічна політика та законодавство. Він буде також тісно співпрацювати з органами влади, державними підприємствами, відповідальними за постачання енергії та води, охорону навколишнього середовища та рибальство, а також нещодавно підготовлених фахівців для забезпечення успішної реалізації та довгострокової стійкості проекту.

Члени команди Інституту зоології (Молдова), Міжнародної асоціації зберігачів річок “Еко-Тріас” (Молдова), Українського наукового центру екології моря та Гідрометеорологічного центру Чорного та Азовського морів (Україна) об’єдналися, щоб розкрити перші загальні кроки проекту. Кожна організація представила її приналежності та можливі способи співпраці. Член –кореспондент, доктор біологічних наук, ппрофессор Олена Зубков (IZ), лідер проекту, розповіла колегам про актуальні проблеми річок Дністра і Прут, загальні цілі та задачі проекту. Д-р Ілія Тромбіцький (“Еко-Тірас”) описав соціально-економічний вплив річок та роль недержавних організацій у їх захисті та екологічній освіті. Д-р Олександр Матагін розповів про аспекти гідрометеорологічного клімату Чорноморського регіону та роль річок у ньому. Д-р Світлана Ковалишина та Юрій Деньга розповіли про історію моніторингу та міжнародну співпрацю УкрНЦЕМ у Чорноморському регіоні.

Після відкриття роботи проекту відбулась зустріч учасників проекту, де обговорювалось цілі та задачі найближчих міжнародних експедицій.