12 листопада в будівлі керівництва Республіки Молдова (м. Кишинів) пройшло урочисте відкриття проекту “HydroEcoNex BSB165 – Створення інноваційної системи транскордонного моніторингу змін екосистем річок басейну Чорного моря під впливом гідроенергетики і зміни клімату” та 13 листопада відбулась прес-конференція в будівлі Преси.

Проект буде впроваджений Інститутом зоології (Молдова) в партнерстві з Міжнародною асоціацією зберігачів річки “Eco-TIRAS”, Університетом Нижнього Дунаю, Галац (Румунія), Українським науковим центром екології моря (Україна) і Гідрометеорологічним центром Чорного та Азовського морів, (Україна). Проект фінансується Європейським союзом через Європейський інструмент сусідства в рамках Спільної операційної програми “Чорноморський басейн 2014-2020”. Проект розрахований на 30 місяців (з 21.09.2018 по 20.03.2021) з бюджетом приблизно в 900 тис. євро, виділених Європейським Союзом.

Головним аспектом проекту є розробка системи показників оцінки водних екосистем, індикаторів до впливів, спровокованих будівництвом ГЕС і кліматичними змінами.

Керівник проекту, член-кореспондент Академії наук Республіки Молдова, доктор наук Інституту зоології Олена Зубкова доповіла в ході прес-конференції в IPN, що буде розроблена система загальних показників, які в даний час не включені в існуючі положення для оцінки екосистем, але які є незамінними в моніторингу функціонування водних транскордонних екосистем і перетворень, які повязані з впливом будівництва ГЕС та кліматичними змінами. Отримані результати, а також розроблені рекомендації щодо поліпшення ситуації, будуть опубліковані і доступні в інтернеті протягом всього терміну реалізації проекту.

В рамках проекту буде створено консорціум дослідників з трьох країн для тривалого моніторингу транскордонних екосистем. В рамках цього ж проекту будуть організовані експедиції, різні тренінги для фахівців і молоді, семінари, літні школи, міжнародна конференція.