В м. Констанца, Румунія, з 12 по 16 вересня 2018 року пройшов Перший тренінг з отримання статусу «Висококваліфікованого оператора ACCOBAMS MMOs (спостерігачі морських ссавців) / РАМ (пасивний акустичний моніторинг)». Транінг організовано у рамках Резолюції «Впровадження сертифікації ACCOBAMS для висококваліфікованих спостерігачів морських ссавців», яка була прийнята сторонами ACCOBAMS під час МОР6 у листопаді 2016 р.
Відповідно до цієї Резолюції сторони ACCOBAMS визнали, що впровадження сертифікації ACCOBAMS з цього питання:
• Забезпечить визнання висококваліфікованих операторів ММО / РАМ ACCOBAMS на міжнародному рівні;
• Покращить ефективність заходів щодо обмеження впливу шуму на китоподібних.
Мета сертифікації ACCOBAMS з цього питання полягає в тому, щоб гарантувати на всій території Угоди високоякісне стандартизоване навчання операторів ММО / РАМ шляхом впровадження:
• Високоякісної підготовки операторів ММО / РАМ;
• Стандартизації змісту тренінгу незалежно від країни;
• Стандартизації та якості зібраних даних, які також можуть бути використані вченими.
У тренуванні приймали участь 12 кандидатів: від Болгарії, Грузії, Румунії, Туреччини та України. Від України приймали участь співробітника УкрНЦЕМ Вишнякова Карина Олександрівна (н.с. відділу Геоінформаційного аналізу) та Гладіліна Олена Вікторівна (н.с. відділу Наукових досліджень морського середовища).
Учасники тренувалися протягом 5 днів: № дні були присвячені теорії, 2 дні практиці, зокрема – роботі у морі.
За результатами підсумкового тестування учасникам будуть надані сертифікати: «Висококваліфікований оператор ACCOBAMS ММОs / PAM».