15 вересня 2017 року в грузинському місті Батумі відбулась історична екологічна подія: Міністерства екології двох держав України та Грузії, підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в сфері охорони навколишнього середовища Чорного моря та басейну Чорного моря.

Підписання відбулось у рамках 4-ої конференції зацікавлених сторін щодо блакитної економіки в Чорному морі, яку організовувала Європейська Комісія за підтримки проекту ЄС/ПРООН «Посилення екологічного моніторингу в Чорному морі» (EMBLAS II).

Від Міністерства екології та природних ресурсів України Меморандум підписав заступник Міністра Василь Полуйко, від Міністерства охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Грузії – заступник Міністра Катерина Грігалава.

«Наші дві країни єднає векторний курс в Європу. Перед нами стоять спільні пріоритети в екологічній політиці – гармонізувати своє екологічне законодавство з вимогами екологічних Директив ЄС. Підписання Меморандуму – це початок великої спільної роботи в напрямку впровадження європейської морської політики в наших країнах. Така співпраця дасть можливість не лише обмінінятися досвідом, а й скоординувати дії двох країн у відновленні стану Чорного моря та збереженні навколишнього природного середовища»,– сказав під час підписання Меморандуму заступник Міністра Василь Полуйко.

Підписання Меморандуму було високо оцінено Європейською Комісією як крок, який значно посилює впровадження спільної морської європейської політики і сприятиме досягненню високого екологічного статусу Чорного моря.

Нагадаємо, що підписання Меморандуму – важлива подія в рамках виконання двох Директив ЄС: Рамкової Директиви ЄС про морську Стратегію та Водної Рамкової Директиви ЄС.