В рамках проекту EMBLAS II з 28 серпня по 7 вересня 2017 року відбулась науково-дослідна експедиція Joint Open Sea Survey GE-UA 2017 (EMBLAS II Project) Констанца – Одеса – Батумі – Констанца на науково-дослідному судні «Маре Нігрум».

У ході дослідження були використані як класичні методи збору та аналізу проб, так і нові пристрої для збору та аналізу морського сміття. Відібрано донні проби для виявлення в них вмісту мікропластику, а також для відбору води, які були надані Спільним Дослідницьким центром (JRC), які зберегають проби в холоді та темряві.

Також вперше для досліджуваних акваторій Чорного моря були відібрані проби для визначення складу живих організмів за так званою «екологічною ДНК», тобто ДНК розчиненою у воді. Залишки ДНК у воді, що утворились внаслідок життєдіяльності морських організмів, будуть порівнюватися з записаними у цифрових бібліотеках послідовностями ДНК відомих видів організмів – їх унікальними «штрихкодами» задля визначення, який саме організм залишив свій слід в межах досліджуваної акваторії.