Україна розпочала запровадження сучасної європейської системи морського екологічного моніторингу та розробляє нову Морську стратегію, яка базується на європейських принципах. Про це на прес-конференції повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він пояснив, що Україна згідно Угоди про асоціацію з ЄС взяла на себе зобов’язання формувати державну політики щодо охорони морського середовища на європейських засадах.

«Рамкова Директива Європейського Союзу про Морську Стратегію визначає задачі екологічної політики країни щодо моря. Україна згідно Угоди про асоціацію з ЄС взяла на себе зобов’язання до 2021 року імплементувати цей документ у повному обсязі. Зараз Мінприроди працює над виробленням нової державної політики щодо охорони морського середовища відповідно до європейських підходів», – пояснив Остап Семерак.

За словами Міністра екології та природних ресурсів, відповідно до Рамкової директиви про Морську Стратегію визначено певний стандарт або еталон для морського середовища – Гарний Екологічний Стан (ГЕС), який визначається за 11 так званими «дескрипторами гарного екологічного стану» та понад 60-ма показниками з поетапним підходом для досягнення поставлених цілей протягом 6 років.

«Наразі ми навіть трохи випереджаємо очікуваний графік імплементації Морської Директиви ЄС. Ми вже підготували проект майбутньої Постанови Уряду про Морську Стратегію та розробили анотовану структуру майбутньої Морської Стратегії», – розповів Остап Семерак та закликав екологічну громадськість взяти активну участь у розробці Морської Стратегії країни.

Міністр також відзначив активну допомогу ЄС у імплементації європейських стандартів в охороні за збереженні стану акваторії Чорного моря. Зокрема, групою міжнародних екологів в рамках проекту «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (ЕМБЛАС-ІІ) вже виконано Національний пілотний моніторинг в українських водах та проведено Спільні українсько-грузинські дослідження відкритого моря.

Фахівцями Мінприроди розроблено проект майбутньої Постанови Уряду про Морську Стратегію та анотовану структуру майбутньої Морської Стратегії. На сайті Міністерства оприлюднено коротку анотацію майбутньої Стратегії .

Запрошуємо екологічну громадськість взяти активну участь у розробці Морської Стратегії країни, щоб кінцевий продукт відбивав не лише бачення Мінприроди та фахівців – науковців, але також був підтриманий суспільством.

Більш детальну інформацію щодо того, як взяти участь або надати пропозиції – можна знайти на сайті Міністерства Екології та Природних Ресурсів України.