05 червня успішно завершилась перша міжнародна експедиція в рамках проекту «Покращення екологічного моніторингу Чорного моря – ЕМБЛАС, фаза ІІ».

За три тижні експедиції міжнародна команда морських екологів з України, Грузії, Румунії, Чехії, Словаччини, Бельгії та Болгарії під керівництвом професора Сніжани Мончевої (Болгарія) та співкерівництвом директора УкрНЦЕМ Віктора Коморіна (українська частина експедиції) та директора Департаменту рибальства та морської екології Грузії Арчіла Гучманідзе (грузинська частина експедиції) докладно дослідили український північно-західний шельф Чорного моря (6 рейсових днів, 15 комплексних станцій), грузинські територіальні води (4 рейсових дні, 15 комплексних станцій) та двічі перетнули центральну глибоководну частину Чорного моря за маршрутом «Одеса – Батумі – Констанца», вперше за багато років виконавши дослідження у віддаленій від берегів частині виняткової морської економічної зони України та Грузії (26 комплексних станцій).

В ході експедиції визначалась рекордна в історії чорноморських досліджень кількість параметрів середовища, починаючи від стандартних гідрофізичних та гідрохімічних показників та закінчуючи визначенням всіх компонентів морської біоти. Ряд досліджень мають піонерський характер, зокрема вперше в Чорному морі застосовано пасивний семплінг та дослідження великих об’ємів води для скрінінгу органічних полютантів, наявних у малих та надмалих кількостях, вперше застосовано метагеномний аналіз для встановлення складу та структури мікробного компонента морської екосистеми тощо. Зразки відбирались на всіх горизонтах від поверхні моря до найбільших глибин (понад 2 кілометри).

У експедиції взяли участь 14 працівників УкрНЦЕМ (загалом у експедиції на різних етапах працювали 27 дослідників). Одним з найважливіших завдань експедиції був трансфер сучасних методів та технологій морського екологічного моніторингу, розроблених у країнах ЄС згідно вимог Рамкової Директиви ЄС про Морську Стратегію, до відповідальних за морський моніторинг інститутів України та Грузії. УкрНЦЕМ поповнив свій методичний арсенал кількома новими сучасними методиками, які надалі будуть інтегровані до українських державних програм моніторингу довкілля та дозволять Україні практично імплементувати Рамкову Директиву ЄС про Морську Стратегію (як це передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС).

Повна обробка зібраного у експедиції матеріалу займе декілька місяців напруженої праці, за підсумками якої буде виконане одне із завдань проекту ЕМБЛАС – здійснено комплексний опис сучасного стану екосистеми Чорного моря, як основу для подальшої розробки плану заходів із покращення цього стану, або ж у термінології Рамкової Директиви ЄС про Морську Стратегію – встановити критерії «гарного екологічного стану» для Чорного моря, та визначити першочергові «екологічні цілі держави», спрямовані на досягнення цього стану.