03 листопада 2015 року в Кишиніві за ініціативою Міністерства охорони навколишнього середовища Республіки Молдова відбулося Стартове засідання по проекту Спільної операційної програми “РУМУНІЯ-УКРАЇНА-МОЛДОВА 2007-2013”, яка фінансується Євросоюзом в рамках Проекту LSP – «Інвентаризація, оцінка та рекультивація (реабілітація) антропогенних джерел забруднення в Нижньому Придунав’ї України, Румунії та Республіки Молдова».

В роботі засідання, від УкрНЦЕМ, приймав участь заступник директора – начальник Морського інформаційно-аналітичного центру Український Володимир Васильович.

На засіданні з боку Євросоюзу та Державних органів Румунії – Молдови –України відмічена важливість і необхідність реалізації програми проекту LSP.

Були розглянуті основні завдання проекту LSP (провідний партнер – Державний департамент Одеси з охорони навколишнього середовища) та стан їх виконання. Особлива увага була приділена питанням будівництва та ремонту інфраструктури очищення стічних вод у м. Вілково. Були відмічені досягнуті результати та розглянуті напрямки подальшої діяльності в Республіці Молдова відповідно завдань проекту, а також – правові та технічні питання поводження з небезпечними відходами в Республіці Молдова. Крім того, були представлені результати формування геоінформаційної екологічної бази даних в Республіці Молдова.

За результатами засідання:

– схвалені напрямки діяльності в Республіці Молдова відповідно проекту LSP;
– обговорені питання з виділення другого траншу фінансування проекту LSP;
– схвалені дата та місце чергового засідання щодо розгляду питань проекту LSP – 19 листопада 2015 р. у місті Вілково.